Zaterdagmiddag 2 september vond de eerste Culturele Markt Nieuwkoop plaats in Theater Kaleidoskoop. Zes culturele organisaties (Culturele Vereniging ’t Reghthuys, Stichting Kamermuziek Nieuwkoop, Theater Kaleidoskoop, Stichting Muziektent Nieuwkoop, Muziekvereniging Eensgezind en Musicalvereniging EigenWijs) presenteerden daar gezamenlijk hun programma’s wat er in het komend seizoen op cultureel gebied in Nieuwkoop te doen is. Namens deze organisaties opende Wim Heijser, voorzitter van Theater Kaleidoskoop de middag. Hij toonde zich verheugd over deze middag. Hij memoreerde dat dit evenement en het onlangs huis-aan-huis verspreide gezamenlijke programma voor het seizoen 2017/2018 de eerste tastbare resultaten zijn van de samenwerking tussen de zes organisaties. Als eerste wordt erop gemikt meer en gezamenlijk bekendheid te geven aan wat er in Nieuwkoop te doen is op cultureel gebied en de diverse activiteiten zo gemakkelijker vindbaar te maken voor alle Nieuwkopers. Als dit lukt gaat er ongetwijfeld ook op andere gebieden samenwerking komen.

Dat werd ook toegejuicht door de tweede spreker, de burgemeester van Nieuwkoop Frans Buijserd. Hij vindt aandacht voor cultuur belangrijk en goed voor Nieuwkoop en memoreerde dat zijn eerste officiële daad in de gemeente tien jaar geleden de opening van een culturele manifestatie in ’t Reghthuys was. Buijserd liet de zes organisaties de revue passeren en onderstreepte het belang ook de jeugd in contact te brengen met cultuur, zoals bijvoorbeeld de Musicalgroep EigenWijs en de Muziekverening Eensgezind dat doen. Als dat nodig is wil de gemeente ook wel bijdragen aan culturele initiatieven, niet structureel maar wel incidenteel, om te helpen zaken van de grond te krijgen.

Voorzitter Heijser bedankte voor deze uitgestoken hand en gaf het startsein voor de optredens met de aankondiging van de eerste artiest, één die volgens hem dat misschien wel het minst nodig had. Want wie van de aanwezigen had ooit honderd miljoen ogen op zich gericht, anders dan Lenny Kuhr. Gedurende vele uren waren er op verschillende plaatsen in het gehele gebouw en de binnentuin voorproefjes te zien van te verwachten films, concerten of andere activiteiten, zoals o.a. een optreden van de bluesband Out of the Blue en singer-songwriter Robin Haijes. De Ierse band Fiddler’s Green trakteerde op balladen en drankliederen en David Kuijken bespeelde de marimba. De jeugd van EigenWijs stal met hun optreden de harten van velen in het theater. En toneelgroep De Plankenridders verraste met een sketch. De medewerkers van de organisaties stonden bij de stands klaar om informatie te verstrekken of vragen te beantwoorden. De vele honderden bezoekers bevolkten al dan niet met een drankje en een hapje gedurende vele uren deze inspirerende uitmarkt. De eerste Culturele Markt Nieuwkoop kan een succes worden genoemd!

X