Natuurlijk kent bijna iedereen Wuthering Heights al is het maar als die ongelofelijke eerste hit van Kate Bush. Maar de titel verwijst naar een roman uit 1847 die geschreven is door Emily Brönte, een van de vele zusjes.

Nu is het vreemd dat deze Emily al een jaar later op 30 jarige leeftijd overleed aan tuberculose. Dat boek Wuthering Heights is zo ongelofelijk beroemd geworden, dat werkelijk iedereen nieuwsgierig is naar de schrijfster.

Het klinkt ook bijna als een sprookje. Je schrijft een wereldberoemd boek, maar je maakt het succes zelf niet meer mee. En de wereld probeert nu achteraf te bedenken wat voor vrouw zij was? Hoe kon ze zo’n boek schrijven? Hoe was de relatie met haar broer, haar ouders, haar zussen?

Onze beroemdheid Vincent van Gogh deed dat anders. Die schreef zoveel brieven, vooral aan zijn broer, dat we zijn spoor bijna van dag tot dag kunnen volgen. En dan nog blijft het mysterie. Maar deze Emily liet bijna niets achter behalve een monumentale roman.

En vragen, zoveel vragen, genoeg vragen die schreeuwen om een antwoord en leiden tot een geweldige sfeervolle film over deze vrouw, in die eeuw, in Yorkshire, in een domineesgezin.