Theater: Gauguin Ensemble

Klarinettiste Yfynke Hoogeveen, celliste Karlien Bartels en pianiste Nata Tsvereli vormen het Gauguin Ensemble. De muzikale symbiose en persoonlijke zeggingskracht van de musici maakt het trio tot een graag gezien ensemble op de Nederlandse podia. De musici genoten hun opleiding aan de conservatoria van Groningen, Arnhem, Parijs, Wenen, Tbilisi, en Amsterdam.

Het Gauguin Ensemble heeft de traditie om verrassende programma’s te brengen waarin het geijkte kamermuziek repertoire wordt gecombineerd met nieuw, in opdracht geschreven hedendaags werk. Een belangrijk streven van het ensemble is bij te dragen aan de uitbreiding van het repertoire voor deze trio-bezetting, door het stimuleren van nieuw werk door jonge en gevestigde (inter)nationale componisten.

Op 1 maart 2024 verscheen ‘Color Soni,’ de nieuwe cd van het ensemble bij het label Etcetera Records met de trio’s van Brahms, Zemlinksy en Zuidam. De cd kreeg 5 sterren van Paul Herruer (dagblad van het Noorden).

Voor het Gauguin Ensemble gaat het maken van muziek over het creëren van contrasten, diepte, spanning en kleur, over passie en temperament. Paul Gauguin, flamboyant en intrigerend vanwege zijn aangrijpende kleurenpalet en impliciete mystiek, inspireerde oprichters Yfynke Hoogeveen en pianiste Loes van Ras destijds bij de naamgeving van het Gauguin Ensemble.

Karlien Bartels speelt op een cello van C.A. Miremont (1882), haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds Amsterdam.

‘De levendige en met veel enthousiasme uitgevoerde composities van Beethoven en Brahms toonden aan dat het Gauguin Ensemble kan terugkijken op een jarenlange ontwikkeling naar een heel eigen klankschoonheid die het ensemble tot de top van de kamermuziekensembles in ons land heeft gebracht’. – Eric Bos (recensent)

Zaterdag 10 mei 2025
Aanvang 20.15 uur
Toegang € 27,50
Prijs is incl. pauzedrankje, excl. reserveringskosten