Film: Rose

In de herfst van 1997 nemen Ellen en haar man Vagn Inger mee op een busreis naar Parijs. Inger is de zus van Ellen, is schizofreen en woont in een inrichting. Door de juiste hoeveelheid medicatie en het mijden van te veel prikkels, kan zij een redelijk normaal leven leiden.

Tijdens de trip maakt Inger geen geheim van haar conditie, maar niet alle medereizigers kunnen aanvankelijk haar ad remme, soms wat grofgebekte uitspraken waarderen.

Eenmaal aangekomen in Parijs blijkt Inger een verborgen agenda te hebben en betrekt ze iedereen in de zoektocht naar een belangrijk persoon uit haar verleden.

Terwijl Ellen en Vagn hun handen vol hebben aan het wispelturige gedrag van Inger, weet ze geleidelijk aan iedereen voor zich te winnen en wordt het een hartverwarmende en memorabele reis.

Rose is een Deens feelgood drama van regisseur Niels Arden Oplev. De film scoorde hoog bij het publiek tijdens de afgelopen editie van Film By The Sea.

Arden Oplev baseerde het scenario deels op zijn eigen ervaringen en koos voor een Deense sterrencast met Lene Maria Christensen (The Legacy), Søren Malling (Borgen) en met de hoofdrol voor Sofie Gråbøl (The Killing). De film was dit jaar in Denemarken al een enorm box-office succes.

Regisseur: Niels Arden Oplev
Acteurs: Sofie Gråbøl, Lene Maria Christensen, Anders W. Berthelsen

Datum: vrijdag 27 oktober 2023
Aanvang: 20.15 uur
Prijs film (inclusief pauzedrankje) 10 euro (exclusief servicekosten)