Film: Persona non grata

Laura heeft een nieuwe naam: Irina. En dat niet alleen, ze heeft ook een nieuw kapsel. Moeder vindt het maar niks: “Van achteren lijk je net een jongetje”, zegt ze enigszins teleurgesteld. Zo begint Persona Non Grata, een Deens familiedrama dat flink garen spint bij scènes vol sociaal ongemak en oud zeer.

Deze identiteitsverandering heeft te maken met het loslaten van haar verleden waarin Laura aan de lopende band gepest werd door haar klasgenootje Cathrine. Onlangs heeft ze over haar jeugd op het Deense platteland een succesvolle debuutroman gepubliceerd.

De film omspant slechts enkele dagen, waarin we zien hoe Irina terugkeert op het erf van haar ouders en daar meehelpt met de voorbereidingen voor een bruiloft. Dan blijkt pas dat broer Jannik trouwt met Cathrine, iets dat de verhoudingen meteen op scherp zet.

Het drama is een soort milde variant van Festen (1998), dat rampzalige, maar heerlijk pijnlijke dinertje waar Jespersens landgenoot Thomas Vinterberg ons eerder mee opzadelde. De dialogen zijn soepel en gevat, het spel van de acteurs lekker naturel en de documentaire-achtige manier van filmen helpt bij het creëren van dat beoogde realisme. En natuurlijk hoort daar net als in Festen een nare onthulling bij, die de kijker met plaatsvervangende schaamte in de bioscoopstoel ineen zal doen laten krimpen.

Regie: Lisa Jespersen
Acteurs: Rosalinde Mynster, Anne Sofie Wanstrup, Adam Ild Rohweder

Donderdag 16 februari
Aanvang: 20.15 uur
Toegang: € 10,= incl. pauzedrankje (excl. servicekosten)