Film: El buen patrón

Bardem speelt de goede baas uit de titel, dhr Blanco, die aan het roer staat van een weegschalenfabriek. Hij probeert een belangrijke prijs in de wacht te slepen. Zo ongeveer de enige prijs die hij nog niet aan zijn muur heeft hangen. Hij heeft er al een plekje voor ingeruimd en zelfs al een lampje opgehangen dat op het plekje schijnt waar het plakkaat moet komen te hangen. Het enige wat hij in afwachting van het prijzen comité niet kan gebruiken is een pr-nachtmerrie.

Blanco’s volmaakte kalmte wordt op de proef gesteld, wanneer een ontslagen werknemer buiten de fabriekspoort staat te protesteren. Hij heeft zelfs zijn kinderen mee. En het ergste: hij staat op openbare grond en kan niet weggestuurd worden. Vervolgens laat een van zijn afdelingshoofden ernstige steken vallen vanwege huwelijksproblemen, raakt de zoon van weer een andere werknemer betrokken bij een racistische mishandeling en gaat zelfs de weegschaal aan de poort uit balans.

Javier Bardem draagt deze film als geen ander. Hij heeft precies de innemende uitstraling, waardoor je in eerste instantie meegaat met zijn personage. Totdat zijn masker afvalt en je vooral zit te wachten op zijn ondergang.

Nooit eerder haalde een film 20 nominaties binnen bij de Goya’s, de Spaanse evenknie van de Oscars. Maar El Buen Patrón maakt het bijna onmogelijke waar. Zes prijzen werden gewonnen waaronder die voor beste film, beste regisseur en beste mannelijke hoofdrol.

Regisseur: Fernando León de Aranoa
Acteurs: Javier Bardem, Manolo Solo, Almudena Amor, Óscar de la Fuente, Sonia Almarcha en Fernando Albizu

Donderdag 13 oktober
Aanvang: 20.15 uur
Toegang: € 10,= (incl. pauzedrankje, excl. reserveringskosten)