jazzfestival nieuwkoop 2019

Jarenlang had Nieuwkoop een eigen, gezellig jazzfestival, Jazz aan de Plazz. Helaas werd het evenement in 2015 opgeheven. Jammer, zo vonden velen. Totdat Theater Kaleidoskoop, samen met een paar Nieuwkoopse muzikanten, de traditie van de jazz in ons dorp weer wil herstellen. Op 20 oktober is het dan zo ver: van 13.00 tot 18.00 spelen 5 bands traditional jazz, boogie woogie- en swingmuziek.

Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door de cofinancieringsregeling Rijn- en Veenstreek en de provincie Zuid-Holland.

Datum: zondag 20 oktober

Aanvang: 13:00 uur (tot 18:00 uur)

TOEGANG GRATIS!

Programma:    
13.00 uur – Opening door burgemeester Buijserd

Theaterzaal
13.15 – Eensgezind in Swing!
13.45 – Dixie Six All Stars
14.15 – Mr. Aad boogie woogie set
14.35 – FBI Jazzband
15.05 – Dixie Six All Stars
15.35 – Mr. Aad boogie woogie set
15.55 – FBI Jazzband
16.25 – Dixie Six All Stars
16.55 –  Mr. Aad boogie woogie set
17.15 – FBI Jazzband
17.35 – Dixie Six All Stars
18.00 – Sluiting 

Restaurant
13.00 – 18.00 uur – J@zZelection

Bandprofielen 

De Franklin Beaufort International Jazzband, kortweg FBI Jazzband, bestaat uit vijf muzikanten die een spectaculair programma met jazznummers brengen van 1910 tot 1960. Elk nummer totaal anders van sfeer en klankkleur. De band speelt  diverse stijlen;  met eigen arrangementen, verrassende solo’s en soms hilarische zangpartijen zijn hun optredens een ware belevenis.

En de naam? De band is vernoemd naar Franklin Beaufort, eigenaar van een katoenplantage in Louisiana en, heel bijzonder, een voorstander van afschaffing van de slavernij. Op zijn landgoed bouwde hij een dorp waar de door hem gekochte slaven in vrijheid konden leven en bood hen werk op zijn plantages.

Ongebruikelijk voor die tijd, stimuleerde hij de voormalige slaven bovendien in het maken van muziek. Hoewel hij inmiddels is opgeslokt in de nevelen van de tijd was hij hierdoor een van de pioniers in de ontwikkeling van de eerste jazzmuziek.
Bezetting: Dirk Pruimboom (trompet/zang), Robert Vethaak (klarinet/saxen), Siem de Reus (bas), Casper Meijer (slagwerk) en Luko Krijff (banjo/gitaar).

De Dixie Six All Stars, opgericht in 2015, heeft haar roots in de befaamde Dick’s Dixie Six Band, die na 25 jaar ophield te bestaan. De complete ritmesectie van destijds vormt nu het hart van de Dixie Six All Stars: Carla Tavenier-Kok op bas en Gerard Tavenier op banjo en gitaar. Drummer Peter Valderpoort completeert de ritmesectie. Stuk voor stuk ervaren en bevlogen muzikanten die voor een stevige drive zorgen.

De frontlinie wordt aangevoerd door trompettist en Armstrong-liefhebber Feike Grit uit Gouda. Zijn muzikale hart ligt in New Orleans en dat is goed te horen! Peter Fiévez speelt op klarinet en saxen. Good old Harry Hack maakt met zijn trombone de blazerssectie compleet.

De band speelt een mix van de goede, oude Dixielandmuziek, New Orleans jazz en swing. De band is het huisorkest van de Dixieland Jubilee, de maandelijkse jazzmiddag in De Hollandsche Leeuw. De band speelt met een aanstekelijk enthousiasme – want het band-motto is: it don’t mean a thing if it ain’t got that swing!

Mr. Aad & his boogie woogie friends. De boogie woogie ontstond aan het eind van de 19e eeuw in de Verenigde Staten. Het is een opwindende, ritmische pianoblues, waarbij de linkerhand een zeer strak ritme speelt en de rechterhand allerlei bluesloopjes in verschillende maatvoering mag spelen. Pia Beck en Rob Hoeke zijn bekende Nederlandse namen.

Maar in Nieuwkoop hebben wij Mister Aad, de artiestennaam van Aad van Perge, die vaste gast is op diverse binnen- en buitenlandse festivals. De bezetting: Michiel Hoogerwerf – bas, Gerard Hoogerwerf – drums, Robert Tuinhof – tenorsaxophoon, Aad van Perge (meneer Aad) – piano.

Eensgezind, de oudste vereniging in Nieuwkoop, overigens, verzorgt de muzikale opening van het jazzfestival. Ze hebben het repertoire speciaal voor deze middag samengesteld: de harmonie heet vanmiddag niet voor niks Eensgezind in swing!

J@zZelection speelt bekende jazz-standards op een toegankelijke maar energieke eigen wijze. Naast deze traditionele, instrumentale en vocale standards spelen zij ook jonger repertoire van o.a. Caro Emerald, Gare Du Nord, Amy Winehouse, Norah Jones etc.
Als het moet kunnen ze flink uitpakken, maar J@zZelection is ook in staat nummers boeiend “klein” te houden en te voorzien van een eigen jazzy-feel.

X