Deze keer wilde ik graag eens wat meer weten van de Musicalgroep Nieuwkoop ‘EigenWijs’ die elke woensdagmiddag in de theaterzaal van Theater Kaleidoskoop repeteert.

Dus, nieuwsgierig als ik ben, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en contact met ze gezocht. Gewoon om eens te vragen wat ze nou precies doen en waar ze voor staan. Eerst geef ik even een korte uitleg en dan neem ik jullie mee op mijn reis door een magische wereld van elfjes, fauns en trollen.

Ze hebben het doel om met de vier groepen* van EigenWijs een Musical op te voeren, waarbij ze graag opvoedkundig willen bijdragen aan samenwerken, accepteren, zelfvertrouwen, expressie, ontwikkelen van liefde voor dans en muziek en kennismaken met de diverse aspecten hiervan. “Muziek zet aan tot logisch denken, geeft gevoel voor discipline en versterkt het concentratie vermogen. Muziek vergroot de interesse van kinderen en de agressie neemt af.”

Persoonlijk ben ik ook ècht een theater”meisje”, alhoewel ik ietsje ouder was toen ik met spellessen begon bij Per Expres in Alphen aan den Rijn. Vooral een doordat je op het podium lekker vrij mag zijn in je expressie. En in de rol die je hebt de andere kwaliteiten en kanten van jezelf kunt en vooral mag laten zien. Hoe leuk is dat!?

Weer terug naar EigenWijs, in de korte tijd dat ik meer van deze Musicalgroep heb gezien en gehoord, de mensen die zich voor en achter de schermen met heel veel passie inzetten, ben ik een klein beetje van ze gaan houden. Ik heb gevraagd of ik bij één van de repetities mocht zijn voor hun nieuwe Musicalvoorstelling; “Durf te dromen”. Die zij in juni 3 keer hebben uitgevoerd. Twee keer in Theater Castellum in Alphen aan den Rijn, en natuurlijk ook in hun thuis-theater; Theater Kaleidoskoop. Wat me vooral opviel is hoe professioneel alles gaat tijdens de repetitie op zo’n zomerse middag in juni. Waar een grote groep kinderen van verschillende leeftijden, door moeders, hulpmoeders en mensen van de Musicalgroep zelf worden geholpen met omkleden, klaarstaan voor het moment dat ze op moeten…

En die zangstemmen! “Wow! Ik was er echt even stil van…”

Tegelijkertijd werd ik die middag door Esther de Way ingefluisterd wie naast deze kanjers andere grote krachten zijn achter deze professionele Musicalgroep. Tabitha Bolwijn is zangcoach en Anouk de Pater is dans-, zang- en theatercoach. Google maar eens op hun namen, je zult versteld staan!

Nu wil ik natuurlijk niemand tekort doen, want ik weet dat er nog veel meer kanjers werken aan het volbrengen van iedere prachtige Musical van EigenWijs. Dus stel ik voor dat jullie zelf eens een kijkje nemen op hun website. En ik raad jullie ècht aan om een keer een Musical van ze te gaan bekijken.

Afijn, na de eerste kennismaking met de groepen van EigenWijs was het afgelopen woensdagavond 21 juni zover dat ik het eindresultaat mocht bewonderen in Theater Kaleidoskoop.

Ik zie een prachtig aangekleed podium, met schitterende bloemen, kleuren, watervallen en ik hoor muziek… en zie een lichtje.

Het verhaal vertelt over de 11-jarige Pip en haar oma, waar Pip logeert omdat haar ouders veel te druk mèt zichzelf en hun werk zijn. Het is het begin van een reis naar een wereld die eigenlijk alleen in onze dromen bestaat. Alleen is dat wel echt zo?

Tijdens haar reis komt ze elfjes tegen. En ook een lieve trol niets liever wil dan zelf een elf worden. Ze ziet bloemen, bomen en woeste trollen.

Voor Pip is het soms echt even teveel van het goede, want durft ze wel te geloven in alles wat zie ziet? Samen met haar oma maakt ze de reis van haar leven en leert ze dat fantasie en elfjes dichterbij zijn dan ze denkt.

Ik heb waanzinnig genoten van de prachtige kleding, decors, zang en dans. En van de energie op het podium en in de zaal. Dus ben heeeel benieuwd wat ze volgend jaar gaan doen!

Trouwens, beelden zeggen altijd zoveel meer dan woorden. Kijk en geniet…van de prachtige foto’s, voornamelijk gemaakt door Sander van Rijmenam.

 

*Dit zijn de 4 verschillende leeftijdsgroepen binnen de Musicalgroep.

X